Ha sportolsz, ezért ne hagyd abba, ha pedig még nem kezdted el, ezért vágj bele!

A sport többet nyújt annál, mint hogy csupán az izmainkat feszesítsük, alakot formáljunk vagy, hogy szórakozva üssük el az időt. A mozgás örömét, feszültség levezető hatását már mindannyian megtapasztaltuk. A sport azonban ennél sokkal több. Ezért nem szabad engedni, hogy kamaszgyerekünk abbahagyja a sportolást, és ha még nem sportol, ezért kell elkezdenie mielőbb.

1.

A rendszeres sportolás önbizalmat ad, amivel könnyebben lehet átugrani a hétköznapok akadályait. A testedzés, illetve játékok közben, egymást gyorsan követő helyzetek által a gyerek megtanul gyorsan, és határozottan dönteni, ami elengedhetetlen az életben való boldoguláshoz. Meglepő, de sok profi sportoló nem attól fél, hogy nincs elég önbizalma, hanem attól, hogy "elszáll magától", ami szintén hátrányt tud okozni a csúcsteljesítmény kifejtésekor.

2.

A sport sikeres és önismerettel bíró embert kovácsol minden gyerekből. Tükröt tart eléjük, és megmutatja, mire képesek, meddig tartanak a határaik, illetve képesek-e leküzdeni önmagukat, ha arról van szó. A sport megtanít becsületesen győzni, és emelt fővel veszíteni

3.

A sport a kudarcok által nevel, a sikerélményeivel jutalmaz, állandó kihívások elé állít, próbára tesz, ám nem feltétlen csak fizikai értelemben, hanem mentálisan is. Segít tisztázni, hogy olyan személyisége gyermekünk, aki inkább csak önmagában bízik, magára számít, vagy ellenkezőleg, csapatban, közösségben érzi-e komfortosabban magát.

4.

Az edzések diktálta rendszeresség rendre tanít: a jó időbeosztásra és az összeszedettségre, amire később nagy szüksége lesz majd.

5.

A sport fokozza az agyi tevékenységet. Tanulmányok azt mutatták, hogy a kardiovaszkuláris edzés új agysejteket hozhat létre és fejlesztheti az általános agyi teljesítményt. Egy kemény edzés megnöveli az agyi eredetű protein szintjét a testben, amely segít a döntéshozatalban, a magasabb szintű gondolkodásban és a tanulásban. 

És ha mindez még nem volna elég....
Tom Nielsen, egykori Google mérnök szerint az intelligens ember arról ismerszik fel, hogy jóval gyorsabban képes reagálni a változásokra, mint az átlag, a gyors reakcióidő tehát nem csak az edzőteremben, a pályán, hanem egy jó munka elnyerésében is fontos tud lenni.