Ösztönözd a gyereket olvasásra! Nem lehetetlen!

Vannak gyerekek, akik egészen kis koruktól fogva imádnak olvasni, szívesen és gyakran bújják a könyveket. Aztán ahogy cseperednek, már csak a kötelező olvasmányok idejére vesznek könyvet a kezükbe, vagy úgy sem. Pedig nincs minden veszve, a megfelelő eszközökkel rengeteget alakíthatunk a fiatalok szokásain.

Szülőként sokaknak az egyik legnagyobb kihívást az okozza, hogy egy olyan gyereket, aki nincs oda a könyvek böngészéséért – bezzeg az okostelefont, laptopot vagy a tabletet előszeretettel nyomkodja –, hogyan lehet rávenni az olvasásra. A legtöbben azt gondoljuk, hogy a kütyük ellenségeink, mert csak az időt rabolják és elvonják a még nagyon is befolyásolható gyermekek figyelmét. Az olvasás esetében azonban ez nem feltétlenül igaz. Ugyan némi rugalmasság és egy kisebbfajta szemléletváltás szükségeltetik hozzá, de könnyen a tanulás eszközévé tehetjük, magunk mellé állíthatjuk a modern technológia vívmányait.

Gyerekek olvasnak tableten

 Gondoljunk csak bele, mi kell ahhoz, hogy megszerettessünk egy unalmasnak tűnő tevékenységet egy kisgyermekkel! Izgalmasság, változatosság, dinamika. Ha képesek vagyunk lekötni a figyelmét, nyert ügyünk van. A szomorú igazság pedig az, hogy ez az olvasás során sincs másképp. Az idők változnak: sárguló papírjával, szabályos sorokkal, rendezett oldalaival egy hagyományos könyv ma már nem eléggé ingergazdag egy gyerek számára.

Megoldás: okoseszközök

Wattpad alkalmazás:

Egy ingyenesen használható közösségi hálózat, melyen amatőr és professzionális irodalmi műveket lehet megosztani és olvasni. Az app letölthető, így a könyvek tabletről vagy telefonról is elérhető.

Link: Wattpad.com

Az e-book olvasó egy olyan kézben tartható eszköz, amin elektronikus könyvek és egyéb tartalmak olvashatók. Számos közismert, elektronikai árucikkeket gyártó világmárka kínál különböző nagyságú/felbontású/tudású e-book olvasót, amihez ma már akár tíz-húszezer forintért is hozzájuthatunk. Az internetről pedig több ezer – ingyenes és fizetős – könyv tölthető le készülékünkre attól függően, hogy az eszköz milyen típusú fájlok felismerésére van programozva.

fanfic.hu

Magyarország legnagyobb amatőr írói és fanfiction oldala - Merülj el benne! Könyvek, filmek, sorozatok alapján írt történetek, illetve saját világok tematikus gyűjtőhelye.

Link: Fanfic.hu

A tabletek sok egyéb más funkció mellett szintén alkalmasak könyvolvasásra; akár applikációkon keresztül is elérhetők gyermekeknek szóló tartalmak, olyan extra lehetőségekkel, mint kiemelés, összegzés, ellenőrző kérdések betöltése az olvasmány kapcsán.

Fejlettebb nyugati országok oktatási rendszerében már teljesen bevett szokás ezeknek a tanulást segítő elektromos kellékeknek a használata, és a szakemberek úgy találják, sokkal hatékonyabban veszik rá a tizenéveseket az olvasásra: teljesen izgalomba jönnek, mikor a kezükbe vehetnek egy tabletet vagy e-book olvasót.

Felnőttként azt gondoljuk, hogy az olvasás: olvasás, tegyük azt bármilyen eszközön vagy formában, egy gyermek számára azonban egy ilyen nüansznyi változtatás is kulcsfontosságú lehet, mint például a nyomtatott irodalom lecserélése (akár csak részben) elektronikus változatra!

Tipp alsósoknak

Kezdjük hangos könyvekkel az olvasástanulást

Bár a fő cél az lenne, hogy megszeresse a gyerek az olvasást, kezdetben nagyon hasznos, ha hallgatni is tudja, amit olvas. Ne feledjük, hogy az olvasás megkedvelésekor a sikerélmény is fontos tényező: minél jobban megy a könyvbújás, annál szívesebben fogja gyakorolni. Az audiokönyvek az egykori kazettás magnó modern változatai, és lehetővé teszik a megfelelő hangsúly, folyékonyság és olvasási dinamika elsajátítását, „lemásolását” is.