Mit kell tenned, ha nyolcadikos gyermeked középiskolába felvételizik?

6+1 tennivaló

Hogy a középiskolába történő jelentkezésnek mi a menete, arról részletesen olvashattak már nálunk.  Most 6+1 lépésben azokat a legfontosabb teendőket gyűjtöttük össze, amelyek a tanulókra, és szüleikre várnak az eljárás sor

Mit kell tenned, ha nyolcadikos gyermeked középiskolába felvételizik?

1., Jelentkezés a központi írásbeli felvételi vizsgára


A TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP leadása az írásbeli helyszínéül választott középiskolába. A jelentkezési lap az általános iskolákban beszerezhető vagy az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető.


2., A központi felmérők megírása magyarból, matematikából


2020. január 18-én (szombaton) 10 órától, betegség vagy egyéb alapos ok miatti akadályoztatás esetén 2019. január 23-én, csütörtökön 10 órától a központi felvételi megírása.


3., Betekintés a felvételi dolgozatokba


A központi írásbeli vizsgák eredményeiről február 6-ig tájékoztatja a középiskola a tanulókat. A kiértékelt dolgozatok megtekintése abban a középiskolában történik, ahol a tanuló megírta a felvételi dolgozatot. A betekintés időpontjáról a dolgozat megírása előtt a helyszínen tájékoztatják a gyerekeket, de az iskolák honlapjára is felkerül a dátum.


4., Az eredménylapok átvétele


Az írásbeli helyszínén (abban a középiskolában, ahol az írásbelit megírta a felvételiző) a szülő jogosult az eredménylapok átvételére nem sokkal a betekintést követően. A vizsgázó szülőjének feladata és felelőssége az átvett eredménylapok leadása az általános iskolában.


5., A középiskolák kiválasztása


Az általános felvételi eljárás keretében az általános iskoláktól megkapott jelentkezési lapok kitöltésére február 18-ig van lehetőség. A jelentkezési lapokat az általános iskola kezeli. Az általános iskola feladata az elektronikusan előállított KIFIR tanulói adatlapok megküldése az Oktatási Hivatalba, ezzel a szülőnek teendője nincs.


A felvételi lapon feltétlenül legyen rajta:
- a tanuló diákigazolványának a száma, közoktatási azonosítója
- az iskola kódszáma és a tagozati kód
- a hozott pontok számításához szükséges tantárgyak 6.-7. év végi és 8. félévi osztályzata
- esetenként a választott idegen nyelv a kérelem sorrendjében (Pl. haladó angol – kezdő német csoport)
- a tanuló vagy szülő telefonszáma (a jobb és gyorsabb elérést teszi lehetővé a mobil megadása).


6., A szóbeli felvételi vizsga


Az iskolák maguk dönthetnek arról, hogy tartanak-e szóbeli felvételiket a központi írásbeli mellett. Február 24. és március 13.között ez minden iskolában lezajlik. Hogy milyen kérdésekre érdemes felkészülni, arról írtunk már lapunk hasábjain.

+1 A középiskolai sorrend módosításának lehetősége


Az írásbeli felvételi eredményei és a szóbeli felvételin kapott benyomások után a tanulóknak módjuk van egy alkalommal módosítani az előzetesen meghatározott középiskolai (vagy tanulmányi területi) sorrendet. A módosított tanulói adatlapot szintén az általános iskolák kezelik.

Ezek után nincs más teendő, mint türelmesen várni. Az Oktatási Hivatalban készül az Egyeztetett felvételi jegyzék: a Hivatal a középiskolák által beküldött végleges felvételi jegyzéket egyezteti a tanulói adatlapokon vagy − ahol készül − a módosító tanulói adatlapon szereplő tanulmányi területek sorrendjével. Az eljárás április 30-án ér véget, addigra minden tanulót kiértesítenek az eredményről.

A fel nem vett tanulók számára ekkor kezdődik a „Rendkívüli felvételi eljárás”, melynek keretében a betöltetlen helyek közül választhat a tanuló. A betöltetlen helyekről a megyeileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatok is felvilágosítással szolgálnak, érdemes hozzájuk fordulni információért.

Középfokú beiskolázás - Gyakran ismételt kérdések
Érdemes innen is tájékozódni!