Szóbeli felvételi – érdemes felkészülni!

A szóbeli felvételik akkor zajlanak, amikor a jelentkezés nehezén már túl van a gyerek. Hiszen az általános iskolás (a nyolcadikos félévi jegyei is) már megvannak, és az írásbeli felvételit is megírta. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek segítségével – reméljük -, a szóbeli is olyan jól sikerülhet, ahogyan eltervezték!

A legfontosabb: az iskolák honlapja

Minden egyes kiválasztott iskola esetében böngésszük végig az iskola honlapját! Minden információt azon keresztül fognak közölni a szóbeli felvételiről.

 1. Ki szóbelizhet?

Nem minden iskola tart szóbeli felvételit. Amelyik iskola igen, az is megszabhatja, hogy hány ponttól hívja be szóbelizni a gyerekeket, mert az iskolák nem kötelesek minden jelentkezőt behívni. A legtöbb esetben előre jelzik, hogy milyen elért pontszámtól hívják be szóbelizni a diákokat.

 1. Értesítés a szóbeli felvételiről

A szóbeli időpontjáról az iskolák külön értesítést sem postán, sem emailben nem küldenek. A tanulók beosztása napok szerinti bontásban mindig az iskola honlapján kerül kiírásra. A listák a tanulók oktatási azonosítóját, vagy a tanuló által a jelentkezési lapon megadott jeligét tartalmazzák.

 1. Mit vigyen magával a gyerek a szóbelire?

Az iskolák általában

 • egy arcképes igazolványt kérnek,
 • bekérhetik a gyerek iskolai füzeteit (legtöbbször a magyar, a matematika, és a nyelvi órákon használt füzeteket)
 • ellenőrző könyvét vagy a kivonatot az e-naplóból (osztályzatok és feljegyzések napi nézete).
 • általában nem kötelező, de érdemes elvinni az évek során szerzett okleveleket, érmet, minden olyan dolgot, amire méltán lehet büszke gyermekünk.
 1. A szóbeli beszélgetés hossza

A szóbeli felvételin a felvételiző a felvételi bizottsággal beszélget. A beszélgetés hossza iskolánként változó, van olyan eset, amikor 5 - 10 perc elegendő a bemutatkozásra, de nem ritka a félórás beszélgetés sem.

 1. Kérdések a szóbelin

Amelyik iskola szóbeli felvételit tart, az a honlapján azt is közzéteszi, milyen kérdésekre számíthat gyermekünk a felvételi beszélgetésen. Az iskolák honlapját minden esetben érdemes végigböngészni még jóval a felvételi dátum előtt, és érdemes felkészülni a kérdésekre.

 • Általános bemutatkozás

A bemutatkozás során leginkább arra kíváncsiak, milyen a tanuló személyisége. Ilyenkor azt kérik, röviden meséljen magáról a gyerek, mutassa be önmagát, mi érdekli, van-e hobbija, mi a kedvenc időtöltése. Mi a kedvenc könyve, filmje, színházi élménye, és miért?

 • A továbbtanulási szándékról

Általában szívesen veszik a felvételiztetők, ha a tanuló meg tudja fogalmazni, miért éppen azt az iskolát, és azt a szakot választotta, amelyre jelentkezik.

 • Tárgyi tudás

Vannak iskolák, amelyek az általános beszélgetésen, ismerkedésen túl tárgyi tudást is mérnek. Ilyenkor általában magyar nyelv és irodalom tantárgyból vagy történelem tantárgyból húznak szóbeli kérdést a gyerekek, és a megadott témakörökről önállóan 3-4 percet kell tudni beszélni.

 • Nyelvtudás

Ha külön nyelvi felmérést nem hirdet a középiskola, a felvételin akkor is megkérhetik a gyereket, hogy mondjon 2-3 mondatot az általános iskolában tanult idegen nyelven. A nyelvi felmérésen kötetlen beszélgetésre lehet számítani olyan alapvető témakörökben, mint a család, az iskola, a barátok a hobbik, a nyaralás, a számítógép,vagy az időjárás. Legtöbbször egy képről is kell beszélni.

 • Speciális feladatok

Egyes iskolák a logikai gondolkodást is vizsgálják, vagy csak arra kíváncsiak, mennyire tud a gyerek elvonatkoztatni egy-egy helyzetben. Ezért olyan játékos feladatokkal is meglephetik a felvételizőket, amelyek elsőre nem 


Jó felkészülést!