Egy gépésznek mindig lesz állása

Napjainkban a gépek világát éljük, és ez egyre inkább így lesz. Aki bármilyen szinten is eligazodik a műszaki dolgok területén - legyen az egy mikrochip beállítása vagy egy traktor megjavítása - annak tudása kincset ér. 

Egy gépésznek mindig lesz állása

Hogyan alakult ki a gépész szakma?

A gépész mesterség az ipari forradalom idejétől virágzik, amikor is elkezdődött a munka gépesítése. Eleinte kizárólag a hadiipar, majd az autó és közlekedési ipar területén emelkedhettek ki a jó műszaki érzékkel megáldott emberek. Később, az iparosodás során keletkező szakemberhiány okán egyre több képzés indult a különböző gépek, gép-rendszerek speciális műszaki ismereteinek elsajátítására. A fejlődő tudáshalmaz pedig újabb és újabb technikai találmányokkal kényeztette a világot, és a gépek szerepe egyre fontosabbá vált. 

Manapság sincs ez másként. Bizonyos szempontból előnyös, más szempontból hátrányos folyamat zajlik, melynek eredményeként egyre több dolgot tudnak gépek ellátni, egyre kevesebb szükség lesz a kétkezi munkára. A gépeket viszont karban kell tartani, meg kell javítani és folyton fejleszteni érdemes, ezért a műszaki szakemberek fontossága még inkább felértékelődik.

Mivel foglalkoznak a gépészek?

A gépészet nagyon szerteágazó terület. Minden olyan eszközt gépnek nevezünk, amely képes egy energiafajtát egy másikká átalakítani, vagy olyan motor, amely egy nagyobb szerkezetet hajt meg. Eszközök, amelyek gyorsabban, mint az ember vagy emberi beavatkozás nélkül végzik el a feladatot. Az élet minden területén használunk már gépeket, szinte nincs is olyan életvitel, ahol a gépek ne jelennének meg. Olyan szélesre nőtte ki magát a gépészet, hogy manapság már különböző géptípusra bontott speciális szakemberképzés folyik. 

A gépek gyártásában és javításában résztvevő szakemberek tudástól és gyakorlati tapasztalattól függően fizikai vagy szellemi munkát végeznek. A fizikai munkát végzők, alacsonyabb elméleti tudással rendelkezők a szerelők és a technikusok, akik kevesebb elméleti ismerettel rendelkeznek, ugyanakkor kívülről-belülről ismerik a gépeket, tudásuk, tapasztalatuk és fizikai erejük nélkülözhetetlen. A gépszerelő, gépésztechnikus, műszerész végzettségeket szakközépiskolában vagy felnőtt oktatási intézményben lehet megszerezni 1-2 éves képzés során, amely után középfokú szakvégzettséget igazoló bizonyítványt kapnak a tanulók. 

A gépek tervezését, javítási koncepciók kidolgozását, gyártás-termelés felügyeletét, a szerelések minőségi felügyeletét, a műszaki területeket érintő gazdasági és kereskedelmi folyamatok alakítását mérnökök végzik. A mérnök képzés 5 éves egyetemi szintű képzés rengeteg elméleti anyaggal és kevés gyakorlattal. Aki mérnöknek tanul, számolnia kell azzal, hogy egyetemi diplomájának megszerzése után gyakorlati tapasztalat hiányában egy szerelő sokkal többet tudhat az adott gépcsoportról, mint a frissen diplomázott mérnök, ezért fontos, hogy az ember az elméleti tudás megszerzése utána minél előbb szerezzen gyakorlati tapasztalatot is.

Hol lehet megtanulni ezt a szakmát?

Magyarországon 41 egyetem számos szakán lehet gépészetet tanulni különböző szinteken és rengeteg területre lehet specializálódni. Már az egyetemi szak kiválasztásánál érdemes speciálisan arra a területre menni, ami igazán érdekli az embert. Műszaki területen kiemelkedő egyetemek például a Budapesti Műszaki Egyetem, illetve a Miskolci Egyetem.

Mennyit lehet keresni ezzel a szakmával?

A műszaki szakemberek a legkeresettebbek jelenleg a munkaerőpiacon. Mind a fizikai, mind a szellemi gépészeti munkakörökben dolgozók keresik a legmagasabb átlagfizetést. Ez az az ágazat, amelyben a legtöbbet vándorol a tudás országokon keresztül, és a cégek hatalmas versenyben állnak egymással a technikai tudás megszerzéséért. Vannak olyan munkaszerződések, amelyek kikötik, hogy egy komolyabb tudású szakember éveken át nem dolgozhat a konkurenciának, nehogy átmentse az előző helyen szerzett tudást. 

Kiből legyen gépész?

A gépész szakma azoknak javasolt, akiknek van műszaki érzékük, szeretnek babrálni szerszámokkal, építeni és működtetni gépeket, illetve képesek átlátni egy fizikai rendszer működését. Olyan emberből, akinek jó a kézügyessége, fizikai ereje képessé teszi őt a nehezebb feladatok elvégzésére, a precíz, pontos kivitelezést kedveli, és képes fanatikusan elmélyülni egy adott probléma megoldásában, amíg az meg nem oldódik, kiváló és keresett szerelő válhat. Ugyan ezek a jellemzők segítenek hozzá ahhoz is, hogy valakiből jó mérnök válhasson, amellett, hogy egy mérnöknek rengeteg elméleti tudást kell tudnia elsajátítani, ezért nem árt, ha jó a memória és gyors a felfogás, valamint a jó nyelvérzék fontossága sem elhanyagolható, mert a gépgyártás jelentős része külföldi vállalatok módszereivel történik, amelynek megértéséhez minimum angolul tudni kell.

A gépészet egy igazán férfias szakma, azonban egyre több nő érdeklődik a műszaki foglalkozások iránt. Ma már női mérnökök és szerelők is vannak, azonban a fizikai erő és a speciális látásmód igénye miatt ezt a szakmát még hosszú időn keresztül túlnyomórészt férfiak fogják végezni, de lehet, hogy ez jól is van így. A világ egyre inkább az elgépiesedés irányába halad, egyre kevesebb lesz az emberi munkaerő, a gépek fognak végezni mindent, amit automatizálni lehet, így a gépészettel kapcsolatos tudású emberek lesznek a legkeresettebbek az egész világon.