Ezek lesznek a jövő munkái

Majdnem megjósolhatatlan, de tippjeink azért vannak

Azt már közel egy évtizede is látták a kutatók, hogy a gyorsuló ütemű technikai fejlődés végez majd számos munkával, helyettük pedig újakat teremt. Lássuk, ezekből a várakozásokból mi jött be és mi nem, és persze nézzük meg azt is, mit tartanak ma a jövő munkájának.

2011. A világgazdaság még javában próbál talpra állni a válság után, még nem jött el az okostelefonok és az informatika aranykora, de a fejlődés megállíthatatlan, a kutatások pedig – mint mára kiderült – viszonylag jól jelezték előre a jövő foglalkozásait.

Adatpusztítók és testrészkészítők - többek között ezeket a szakmákat emelte ki 2011-ben a Melyek lesznek a menő munkák 2030-ban című, a brit Fast Future Research tanulmánya alapján írt cikk. Nagyjából félúton vagyunk a cél felé, és annyit máris elmondhatunk, hogy a meghatározó folyamatokat jól jelezték előre: klímaváltozás, technikai fejlődés, népességnövekedés, öregedő társadalom. A nagy kérdés az volt és maradt, hogyan hat majd mindez a munkaerőpiacon?

Ami nem jött be

Akkoriban azt írták, megjelennek majd „klíma-visszafordító szakemberek” és „az időjárás módosítását ellenőrző rendőrök”. Nos, sajnos úgy tűnik, a klímaváltozás egyszerűen túllépett rajtunk, hiába látjuk a mind fenyegetőbb katasztrófát, a fejlett világ roppant nehezen engedne a megszokott életszínvonalából, a fejlődőnek esze ágában sincs lassítani, globális politikai megegyezéről nem is álmodhatunk. Jonathan Franzen amerikai író nemrég úgy érvelt a New Yorker magazinban , hogy okosabb lenne már a klímaváltozás utáni időkre készülni.

„Visszafordító szakemberek” helyett tehát sokkal inkább mérnökökre, kutató specialistákra van szükség, akik új technológiát fejlesztenek, és elkészítik a civilizációs vívmányaink fenntartható(bb) változatát. Most, 2019-ben az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma azt jelzi előre, hogy a következő évtizedben másfélszeresére bővül a megújuló energiákkal foglalkozó mérnökök, karbantartó szakemberek száma.

A másik tévedés a feleslegesadat-megsemmisítő volt. Úgy tűnik, ahelyett, hogy megsemmisítenénk, inkább feldolgozzuk az adatokat, és a képződött óriási adathalmazok, a „big data” kezeléséhez fejlesztettünk új szakmát, ez a big data - specialista.  Budapesten is számos helyen képeznek már ilyen szakembereket.

Ezek lesznek a jövő munkái Majdnem megjósolhatatlan, de tippjeink azért vannak

Bár ez még nem egy kiforrott terület, az már most látszik, hogy nincs felesleges adat: elképesztően ötletesen, sokféleképpen használhatunk fel adatbázisokat, és az sem számít, ha egy-egy részük hiányos, töredezett, olykor pontatlan. Természetesen kallódhatnak el adatok, de esélytelennek tűnik, hogy ezeket bárki direkt megsemmisítse, elvégre üzleti, társadalmi, kutatási (és igen, politikai) célra is meglepően jól hasznosíthatók. Ellentmondásnak tűnik, de ez az egyik olyan terület, ahol egyelőre nem látszódik a mesterséges intelligencia térhódítása, szükség van hozzá emberi fantáziára, szokatlan összefüggések meglátására, akár játékosságra. A big data tehát jelen és jövő egyszerre.

Ami már elérkezett

A demográfiai tendenciákból jól látszódott, hogy a fejlett világban az idősödő társadalom miatt bizonyos szakmákban a dolgozók száma megnő majd, de a rendszer kitermel néhány új foglalkozást is. A fent említett amerikai jelentés szerint tíz év múlva a mostaninál 3,4 millióval több szakemberre lesz szükség az egészségügyi szolgáltatások, illetve a szociális munka területein. Ez azért megdöbbentő adat, mert több mint a harmada a teljes amerikai munkaerőpiac 2028-ig várhatóan keletkező 8,4 millió új munkahelyének.

Az idősgondozás tehát jelen van, de az ajtón kopogtat az orvosi, gyógyszerészeti, pszichiátriai kezelésekkel foglalkozó, és edzéseket is tartó időskori wellnesstanácsadó is. A gyógyítás és a technikai fejlődés együtt egyébként is óriási változásokat idézhet elő, csak idő kérdése, hogy a nanoméretű eszközök átalakítsák a személyre szabott gyógyászatot a testrészpótlástól a génterápiáig. Egyértelmű favoritnak látszik a testrészkészítés, amelyet a szervtenyésztés, a robotika és a plasztikai sebészet fejlődése tesz lehetővé.

Ennél is egyértelműbb a tanárok, magántanárok iránti növekvő kereslet: az előrejelzés szerint még jobban kitolódik a fiatalok belépése a munkaerőpiacra, de talán még fontosabb, hogy lényegében állandósul a tanulás. Folyamatosan képeznünk kell magunkat, követni kell az állandó változásokat, alkalmazkodni kell az új technológiákhoz, mind többen és többször váltunk majd foglalkozást. A magánoktatás tehát virágzó iparággá válhat.

Amire jó esély van

Talán kevésbé egyértelmű, mint a többi orvostechnológiai vívmány, de a Fast Future Research és az USA munkaügyi minisztériuma is várja a memóriasebészek megjelenését. Az egyik forgatókönyv szerint egyszerűen csak kaphatunk több memóriát, a másik szerint viszont egy jó memóriasebész megszabadít majd a rossz emlékeinktől is.

Igencsak reálisnak tűnik a függőleges gazdálkodók felbukkanása is, elvégre lankadatlanul zajlik a városiasodás, azon belül viszont mind több épületre telepítenek függőleges növényzetet. Ebből aztán könnyen létrejöhet a kertészet egy speciális válfaja, mert szükség lesz akár az építészethez is értő kertészre.

Tim Peake űrhajós szerint egy második űrkorszak elején vagyunk, nagyon úgy tűnik, előbb-utóbb csak eljön az űrturizmus ideje, amihez nyilván szükség lesz űrpilótákra, kozmológiában és űrkutatásokban járatos idegenvezetőkre, valamint speciális kiképzést tartó személyi edzőkre, akik felkészítik az űrturistát a kilövés utáni gyorsulás elviselésére vagy a súlytalanságban való mozgásra.

És amire senki sem számított

Természetesen akad néhány foglalkozás, ami megjelent annak ellenére, hogy senki se várta. Már 2011-ben is létezett személyes brander, aki egyszerre volt valamiféle „stylist, sajtós és életvezetési tanácsadó”, de a feladatköre szerint inkább segítő volt, aki mások problémáinak megoldásával foglalkozik. Amikor ez a munkakör találkozott az önmenedzseléssel, akkor megjelentek a youtuberek, az influenszerek, akik viszont már saját magukat építik, egyszemélyben sztárok, véleményvezérek, újságírók, önálló brandek.

Foglalkozásnak azért mégsem neveznénk az influenszert: ha valakinek a hobbijából kisül valami ilyesmi, és élvezi, annak hajrá, de a próbálkozók többsége ismeretlen marad, úgyhogy egy kamasz se erre készüljön tudatosan.

Mivel a jövőben csak a gyors változás a biztos

Ha egy fiatal manapság jó állást akar, nem elsősorban tudásanyagra, hanem bizonyos képességekre van szüksége! Ezek közül is főként a szociális-, és a problémamegoldó-készséget érdemes csiszolni (ez lehet a belépő a jövő munkaerőpiacán):

  • légy együttműködő,
  • kíváncsi,
  • rugalmas,
  • kezdeményező,
  • és tréningezd magad mentálisan is.

 

És aki több évtizedes karriert tervez, annak garantáltan készen kell állnia arra is, hogy egy szép napon eldob mindent, és belefog valami teljesen újba.