3 hasznos tipp a szóbeli felvételire való felkészüléshez

A felmérők, a tesztírás, a folytonos megmérettetés, és az ezekkel járó a vizsgadrukk nem ismeretlen a mai iskolások előtt. Van, amikor a tét is nagy: az elképzelt álom- középiskolába bekerülni félsikernek számít. Sok iskola – a legtöbb gimnázium - tart szóbeli felvételit, ahol a tárgyi tudáson kívül másra is kíváncsiak. Mi ebben igyekszünk segíteni tippjeinkkel: nézzük, mire számítson egy nyolcadikos a középiskolai szóbeli felvételin!

3 hasznos tipp a szóbeli felvételire való felkészüléshez

A felvételi beszélgetésre célszerű egy kiváló lehetőségként, és nem vizsgaként tekinteni. Egy olyan alakomként, ahol az ember fia vagy lánya „megmutathatja” magát. Igyekezzünk megnyugtatni a gyerekünket jó előre, hogy ne stresszelje túl magát, hiszen nincsenek helyes vagy helytelen válaszok az ott elhangzó kérdésekre. Az intézmények arra kíváncsiak, hogy az egyes diákok személyében kiket üdvözölhetnek, azok milyen készségekkel, kiemelkedő személyiségjegyekkel gazdagítják majd a tanulóközösséget. Ahogyan a diákok a felvételi tájékoztatóban minél többet szeretnének megtudni az iskolákról, úgy szeretnének a sulik is minél több ismeretet szerezni a jelentkezőkről.

Ahogy említettük, rossz válasz nincs, de felkészülni érdemes. Lássuk a legnépszerűbb kérdéseket!

  1. Miért szeretnél nálunk tanulni?

Ebben a témakörben érdemes egy kicsit speciálisabb, konkrétabb válasszal készülni. "A szüleim szeretnék, hogy idejárjak" - nem éppen jó indok, a kiváló sporteredményeidre hivatkozni egy fokkal jobb, de a legklasszabb az lenne, ha rákeresnél a sulira a neten, vagy közösségi portálokon, és egy kicsit utánajárnál, milyen lehetőségek várnak rád ott.

A legtöbb középiskola honlapján találsz híreket vagy beszámolókat a közösségi élet eseményeiről. Válassz ki valamit, ami felkelti az érdeklődésedet, és fogalmazd meg, az a téma miért áll közel hozzád. Ha ellátogattál nyílt napra is az iskolába, mondd el mit láttál ott, és mi fogott meg.

  1. Mesélj a jelenlegi iskoládról! Mit szeretsz benne? Van esetleg olyan, amivel nem vagy elégedett? Mi a kedvenc tantárgyad? Miért? Mi a hobbid? Mivel foglalkozol hétvégén? Tagja vagy valamilyen csapatnak vagy klubnak?

Ezen kérdések mindegyike arra sarkall, hogy légy pozitív! Még a második kérdés is. Ha volt is olyan tárgy, amit kevésbé kedveltél, hozzáteheted, hogy az új iskolában remélhetőleg megszereted. Ha esetleg sportoltál valamit, de abbahagytad, azt fogalmazd úgy, hogy lehet ugyan, hogy nem az volt a te sportod, de alig várod, hogy majd itt újabbat kipróbálj.

Amikor a kedvenc tárgyadról beszélsz, ne csak azzal indokold, hogy "jól ment", vagy, hogy "jó volt a tanár", hanem fejtsd ki, hogy miért kedveled annyira. Például így: "A matek-feladatok igazi kihívást jelentenek, de a végén nagy sikerélményt okoznak, és mindig megtérül a befektetett energia!".

  1. Ha a barátaidnak jellemezniük kellene téged, vajon mit mondanának rólad? Ha választanod kellene egy könyv- vagy filmbéli szereplőt, kinek a bőrébe bújnál? Miket tartasz az erősségeidnek és a gyengeségeidnek?

Ennek kapcsán már előre elgondolkodhatsz rajta, mi az a három szó, ami a leginkább jellemez. De ne feledd, ezt az iskolára és a tanulásra is érvényesnek fogják érezni. A kérdező itt igazából arra kíváncsi, hogy milyen tulajdonságaid, készségeid segíthetnek téged az adott intézményben, illetve milyen módon tudnál a diákközösség szerves tagja lenni, hogyan befolyásolhatnád pozitív irányba a társaid.

Segítségül itt egy kis lista tele szuper jelzőkkel, válogass, meríts ötletet:

hűséges, szorgalmas, kitartó, melegszívű, tudatos, kalandvágyó, igazságos, felelősségteljes, jó csapatjátékos vagy épp vezető, őszinte...

Mindegyik mellé egy élethelyzetet is elmesélhetsz, ami alátámasztja!

Természetesen fontos, hogy önmagadat add, és őszinte légy, de jól gondold át, mit osztasz meg, hiszen az első benyomást ebből a beszélgetésből meríti az iskola.

Forrás: Independent School Parent