Ismert magyarok pályájuk kezdetén: Ez a 3 dolog határozza meg az életünket - 20 év múlva

Beck Györggyel, a Vodafone Magyarország volt vezérigazgatójával arról beszélgettünk, hogy milyen lesz az életünk a nem is annyira távoli jövőben, akár csak 20 év múlva. Bár van, ami izgalmas sci-finek tűnik csupán, egyben egyetérthetünk. Az informatika lesz mindennek az alapj

 Beck Györggyel, a Vodafone Magyarország volt vezérigazgatójával

  • Mi lesz 20 év múlva?

Sajnos nekem sincs jósgömböm… Csak személyes véleményem. Minden csütörtökön nagy családi összejövetelek vannak nálunk, eszünk, beszélgetünk, együtt vagyunk. Az egyik ilyen csütörtök este kapok egy hívást, hogy nagyon sajnálják, hogy lemondtam a másnapra tervezett megbeszélést, egyeztessünk új időpontot. Csodálkoztam, mert én nem mondtam le a találkozót, és akkor látom, hogy a két és féléves unokám megszerezte a mobilomat, és lelkesen nyomkodja. Azt akarom ezzel mondani, hogy nem is arról kell beszélni, hogy mi lesz 20-25 év múlva, hanem arról, hogy hogyan fog ez bennünket érinteni? A világ hihetetlenül gyorsan változik, és amíg régen csak egy szűk kör tudta, mi az az informatika, addigra ez ma már természetes, és mindenki számára hozzáférhető.

  • Ha három dolgot kellene mondania, ami a jövőnket meghatározza, melyek lennének azok?

Ez könnyű. A ROBOTIKA, a MESTERSÉGES INTELLIGENCIA, egy nagyon erős HÁLÓZATTAL megtámogatva.

 
Mert mesterséges intelligencia létezett 1978-ban is, csak két napig tartott, míg az egyik számítógépről elküldtünk egy információt egy másikra.
 


Az informatika használatával fantasztikus mennyiségű adat keletkezik, és ezeket az adatokat egyre inkább képesek vagyunk hasznosítani, és információvá lefordítani. A nagyon erős hálózat pedig végképp nem mese: a 3G és a 4G után már itt van küszöbön az 5G sebesség. Hogy ez miért fontos, az mutatja meg a legjobban, hogy mire képes egy önvezető autó 4G és 5G sebességű adatátvitellel. Ezeket az okos autókat számítógép irányítja: amikor a számítógép akadályt észlel, fékezi autót. Ez a 4G sebességű adatvitel mellett azt jelenti, hogy az autó 1,5 méter távolságot megtesz, mire egy jelre (az akadályra maga előtt) reagál. Ugyanez a távolság 5G sebességű adatátvitel mellett néhány centiméterre csökken. Ez az 5G lesz az az átvitel, amelyben sok fantazmagória realitássá válik. De az új technológiák az orvostudományba is bevonulnak, 100-120 év lesz az átlagéletkor.

  • Az oktatásban hogyan fog megjelenni a mesterséges intelligencia?

Az oktatásban már elindultunk online irányba, onnan a következő lesz a vizsgáztatás ilyen technológiákkal.

Az informatikai tudás ma már elengedhetetlen. A finnek ezt ismerték fel 25 évvel ezelőtt, amikor létrehozták az ECDL-jogosítványt, ami nem autóvezetési, hanem számítógéphasználói jogosítvány. Ez az ECDL jogosítvány és vizsgarendszer a világ mintegy 150 országában létező standard rendszer, nálunk Magyarországon a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság felügyeli. Ez a szervezet felel azért is, hogy hazánkban egyre több szakképesítő és felsőoktatási intézmény ismerje el. Az ECDL-jogosítvány azt garantálja, hogy tulajdonosa az online alapismereteket elsajátította, és a különböző modulok révén szövegszerkesztésben, táblázatkezelésben, kép-, vagy webszerkesztésben, adatbázis-kezelésben ITbiztonságban, stb. jártasságot szerzett. Vizsga letehető alapszinten és felső szinten több modulból is egyszerre.