Legyél jogász!

Ha szorgalmas vagy és kitartó, ez a pálya való neked

Amióta az ember közösségben él, rájött, hogy szabályokra van szükség ahhoz, hogy békésen tudjanak élni egymás mellett az emberek. Az íráskészség magával hozta a közösségi szabályok leírását is, hogy mindenki tudjon róla, mit szabad és mit nem.

 

Jogász szakma

Hogyan alakult ki a jogász szakma?

A jog története egyidős a civilizáció történetével. Először az Egyiptomi Birodalom alkotott jogszabályokat i. e. 3000 körül, mely keveredett vallási elemekkel, tradíciókkal, de megjelentek az első jogelvek, a polgári jog egyes elemei, melyek még napjaink jogrendszereiben is megtalálhatóak.

Mivel foglalkoznak a jogászok?

Egy ország jogrendszere meghatározza, hogy az ott élő vagy éppen tartózkodó embereknek mihez van joguk, és mi a következményei annak, ha nem tartják be a jogszabályokat. A jogász végzettség tulajdonképpen azt jelenti, hogy „joghoz értő”, tehát elvégezte a jogi egyetemet, ezért jól ismeri és használja a jogrendszert. Ezután lehet eldönteni, hogy valaki, mire szakosodik.

Az ügyvédek a jogi képviseletet látják el, tehát segítenek eligazodni a jogszabályokban, továbbá a bíróság előtt képviselik ügyfeleik érdekeit. Megpróbálják bebizonyítani valakiről, hogy igaza van, avagy nincs, illetve, hogy ártatlan vagy bűnös. Az ügyvédek is specializálódnak a különböző peres ügyekre.

Az ügyészek hasonló tevékenységet végeznek, mint az ügyvédek, viszont ők az Állam képviseletét látják el, tehát ha valaki nem egy másik magánemberrel, hanem magával az Állammal találja szemben magát, mert valami szabályt szegett meg, akkor egy ügyésszel fogja magát szemben találni.

A bírók dolga, hogy egy vitás kérdésben eldöntsék, hogy a jog szerint kinek van igaza, miután minden felet meghallgattak. A bíró dolga az ítélet kiszabása is, azaz hogy milyen büntetést kapjon a bűnös.

Jogi tanácsadókkal sokszor találkozhatunk, mivel manapság már nagyon szerteágazó és joghoz nem értőnek talán kesze-kusza a jogrendszerünk, hiszen mindenféle és típusú ügyre ki kell térni, és ahogy a világunk, országunk is fejlődik, úgy kell egyre több szabályt meghozni. Ezért a jogszabályokat szakjogászok, jogi tanácsadók segítik értelmezni és betartani, mind a magánembereknek, a magáncégeknek vagy az állami szervezeteknek.

Ilyenek például az ingatlan szakjogász, környezetvédelmi szakjogász, családsegítő szakjogász, stb.

Hol lehet megtanulni ezt a szakmát?

Ma Magyarországon 9 egyetemen lehet jogot tanulni. A legfrissebb adatok szerint – amelyek a tanulmányi eredményeket, a munka világában való elhelyezkedést, illetve a nemzetközi szinten való megfelelést vizsgálják - a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem áll az első helyen a jogi karok rangsorában, őt követi a szintén budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, majd a győri Széchenyi István Egyetem. Azonban az egész országban lehetőség van jogot tanulni azon a szinten, amire éppen a hallgatónak szüksége van, továbbá az egyes karokon már rögtön kezdetektől fogva is lehetőség van specializálódni.

Mennyit lehet keresni ezzel a szakmával?

Erre viszonylag nehéz válaszolni. Régen elég volt, ha az ember elmesélte, hogy ő egy ügyvéd, és már mindenki tudta, hogy akkor ő bizonyára jól keres, stabil egzisztenciája és biztos jövője van. Manapság már nagyon sokan végeznek jogi tanulmányokat, ezért bár ez is olyan szakma, amire mindig is szükség lesz, amíg csak az emberek közösségekbe csoportosulva akarnak élni, mégis sajnos sokan kényszerülnek más szakmát is kitanulni, ha nem sikerült megfelelő jogi munkát találni. Nagyon sok a jogász, azonban ez a munka is azon múlik, hogy mennyire vagy agilis, rátermett, szorgalmas és kitartó. Ha jó vagy, akkor biztosan fogsz munkát találni magadnak.

Kiből legyen jogász?

Azoknak érdemes jogi pályát választani, akik szeretnek olvasni, jó a memóriájuk és sok száraz adatot képesek megjegyezni, mivel a jogi tanulmányok során egész törvénykönyveket kell bemagolni. A jó beszélőkéjű, érvelni kiválóan tudó, küzdő típusoknak nagyon való az ügyvéd világ, viszont akik visszahúzódóbbak, de szeretnek sok információt olvasva és elemezve összefüggésekre lelni, nekik inkább a szakjogászok munkája lenne megfelelő, ráadásul a szak, amit választanak szintén olyan terület, amiben el kell mélyülni, tehát gyakorlatilag két terület szakértőjévé válik.